O prodaji dionica LRH- odlučit će građani

Uvjeren sam da će doći vrijeme kad ćemo moći ponovo razgovarati o prodaji dionica, a tvrdim i dalje da ponuda za naš gradski paket dionica može biti samo bolja i veća od prethodno ponuđene cijene. Ali u toj odluci više ne želim biti sam, nego samo jedan od vas – poručio je Ivo Dujmić

Današnja je konferencija posebno bitna jer se radi o zajedničkoj imovini svih nas, ali i pitanju koje određuje budućnost našeg grada za idućih 100 godina. Naravno, radi se o pitanju prodaje dionica Liburnia Riviera Hotela. Gradonačelnik Grada Opatije ima presudan glas za donošenje ove važne odluke u društvu Nova Liburnija.

Ta je odluka bila teška 360 milijuna kuna. Kad smo dobili ponudu, odnosno mogućnost prodaje navedenih dionica na obvezujućoj javnoj ponudi krajem 2019. godine, ja tu ponudu kao odgovoran gradonačelnik nisam prihvatio.

Bila je to jedna od meni najtežih dilema tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnika, donijeti odluku da ne prodajemo paket dionica LRH-a. Siguran sam da sam tada donio dobru odluku, i nisam pogriješio – rekao je na jučerašnjoj virtualnoj press-konferenciji opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Interesi Opatije

Istaknuo je da se radi o zajedničkoj imovini koju se osiguralo nakon godina sudskih procesa i borbi za pravdu svih Opatijaca koji su stvarali tu važnu hotelsku tvrtku.

– Kod donošenja svoje odluke borio sam se za interese i budućnost Opatije. To je značilo imati odgovornost prema svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima LRH-a, prema svima onima koji su desetljećima stvarali tu prevažnu tvrtku za cijeli naš kraj.

Novac ovdje nije bio presudan i bio sam uvjeren da se ne smijemo voditi isključivo financijskim prihodom. Očekivao sam vlasnika koji će htjeti razvijati tu nama važnu tvrtku, a time i destinaciju. Vjerovao sam od prvoga dana da možemo dobiti jakog partnera kojemu će ulaganje u naše hotele značiti podizanje destinacije i Opatije na novu razinu.

Dolaskom novog vlasnika te hotelske grupacije počela su se ostvarivati naša očekivanja. Siguran sam da smo na dobrom putu i da će s vremenom vrijednost LRH-a, a samim time i naše destinacije, dodatno porasti.

Također sam uvjeren da će doći vrijeme kad ćemo moći ponovo razgovarati o prodaji dionica, a tvrdim i dalje da ponuda za naš gradski paket dionica može biti samo bolja i veća od prethodno ponuđene cijene. Bit će to ponovo »odluka svih odluka«. Ali u toj odluci više ne želim biti sam, nego samo jedan od vas. Kad za to dođe vrijeme, odluka pripada svima vama – poručio je Dujmić.

Sustav e-Građani

Dodao je još i da će uslijed digitalizacije gradske uprave i najavljenog sustava e-Građani, svaki građanin putem navedenog sustava izravne demokracije moći dati svoj glas – želi li ili ne želi prodaju dionica LRH.

– Vi ćete, dragi sugrađani, donijeti odluku o tome. Naravno, odlučit ćete i u što će se dobiveni novac utrošiti, ako se odlučite za prodaju – zaključio je opatijski gradonačelnik u svojoj utrci za osvajanje novog mandata.