Ivo Dujmić obećao POS-ove stanove: “Opatija će postati ‘Top 1’ grad za život u Hrvatskoj”

Grad ima zemljište u vlasništvu koje je u prostornom planu predviđeno za tu namjenu, a 388 osoba već je pokazalo interes

Ivo Dujmić, kandidat za novi gradonačelnički mandat u Opatiji i njegov zamjenik Emil Priskić, te članovi Nezavisne liste Ive Dujmića za opatijsko Vijeće Marinko Blečić, Domagoj Tramontana, Zorica Sergo i Vera Aničić, poručili su kako su napravili jasan i učinkovit plan za svaku obitelj.

– Želimo da Opatija ostane lider, a uz sve mjere za građane koje nadograđujemo, okrećemo se i gradnji novih POS-ovih stanova na Tošini. Imamo jasan plan i rješenja za još bolji i kvalitetniji život, da nam Opatija postane “Top 1” grad za život u Hrvatskoj, jer želimo Opatiju koja ostaje otvorena, jaka i koja svoje bogatstvo dijeli sa svim svojim građanima, kazao je Dujmić.

Za svaku obitelj

– Nudimo program za sve ljude i program za obitelj: uvest ćemo besplatne vrtiće i jaslice za sve, besplatno rano učenje stranih jezika, besplatne marende za osnovnoškolce, besplatan produženi boravak za školarce od 1. do 4. razreda, kao i besplatan javni prijevoz za sve školarce i studente na području PGŽ-a.

Nakon što smo u naš program ubacili sve ove mjere za mlade obitelji, okrećemo se rješavanju stambenog pitanja mladih kroz izgradnju POS-ovih stanova. Već smo proveli anketu o zainteresiranosti za stanove, koju je predalo čak 388 osoba, rekao je Ivo Dujmić.

Više o stanogradnji kazao je Marinko Blečić, naglasivši da se na Tošini planira izgradnja dvosobnih i trosobnih stanova.

– Grad ima zemljište u vlasništvu za izgradnju tih stanova koje je u prostornom planu predviđeno upravo za tu namjenu, te se u neposrednoj blizini nalazi sva infrakstruktura. Odmah nakon izbora krenut ćemo sa sastavljanjem poziva za listu prioriteta dodjele novih gradskih stanova, najavio je Blečić.

Uređenje igrališta

Domagoj Tramontana je naveo kako se planira podići standard za osnovce i njihove roditelje.

– Ono što kod nekih obitelji komplicira boravak djece u školi, ako imaju više djece školskog uzrasta između prvog i osmog razreda, je kada starije dijete ide u veliku opatijsku osnovnu školu, a mlađe u manju školu u Volosk

Grad Opatija je već započeo s projektom nadogradnje OŠ Rikard Katalinić Jeretov, čime će se omogućiti da sva djeca od prvog do osmog razreda budu u istoj školi. Planirano je i uređenje cijelog okoliša škole s bogatim sportsko-rekreacijskim sadržajima, objasnio je Tramontana.

Prema riječima Zorice Sergo, PŠ u Ičićima i Veprincu ostat će operativne kao i do sada, a škola u Veprincu koja je dogradnjom novog vrtića dobila dodatni prostor, moći će održavati nastavu od prvog do četvrtog razreda.

– Kod male škole u Voloskom također planiramo dodatno urediti vanjsko igralište za djecu, dok će sama zgrada male škole, nakon nadogradnje velike škole i prebačaja djece u nju, postati moderni Dnevni boravak za umirovljenike, sa svom potrebnom skrbi, prilagođenom potrebama starijih osoba i s 11-satnim programom pod stručnim vodstvom, zaključila je Sergo.

Bespovratna sredstva norveške vlade

Emil Priskić je govorio na temu novoga smjera financiranja projekata.

– Naše vodstvo upravljanja Gradom je učinkovito, s jasnim znanjem. Sve projekte koje možemo financiramo iz EU fondova, čime rasterećujemo gradski proračun, omogućujemo razvoj, a imamo mogućnost financiranja svih ovih novih mjera prema građanima koje predstavljamo za novo mandatno razdoblje.

Projekt nadogradnje Osnovne škole u Opatiji je pripremljen za prijavu na bespovratna sredstva norveške vlade i on je do 100 posto intenziteta, u iznosu od 22 milijuna kuna. Također, i projekt rekonstrukcije male škole u Voloskom s prenamjenom u dnevni boravak starijih osoba u pripremi je za prijavu na EU fondove, rekao je Priskić.