Dujmić održao virtualnu presicu: U godinu dana Opatija će postati grad bez papira, evo i kako

Naše rješenje će opatijsku politiku zauvijek promijeniti nabolje. Naši građani zaslužuju efikasnu gradsku upravu koja će probleme rješavati brzo i učinkovito, rekao je Ivo Dujmić

Naše rješenje će opatijsku politiku zauvijek promijeniti nabolje. Naši građani zaslužuju efikasnu gradsku upravu koja će probleme rješavati brzo i učinkovito, rekao je Ivo Dujmić.

Predstavit ću naš program za novi mandat gradonačelnika i za Gradsko vijeće, koje nam je bitno da se naš program stvarno i provede. Naša Nezavisna lista, koja me podržala i na prošlim izborima, ima tim vrsnih stručnjaka. Zajedno smo izradili najbolji program za svakog čovjeka.Imamo jasan i razrađen plan “kako naprvo”. Naša prva tema iz programa je Digitalna transformacija Grada Opatije i izravna demokracija kroz novu uslugu e-Opatija. Ali ne transformacija kakvu neki drugi gradovi već imaju, jer mi u Opatiji uvijek gledamo kako biti prvi.

Za vremena koja su pred nama želim postaviti novu i visoku ljestvicu opatijske politike, kakvu još nema niti jedan grad u Hrvatskoj. Opatija će u roku od točno godinu dana doživjeti sveobuhvatnu transformaciju u digitalni grad bez papira koji će u potpunosti biti okrenut građanima.

Za efikasnu upravu

Većina vas zna da je Hrvatska danas na začelju Europske unije po korištenju digitalnih usluga, odnosno komunikacije građana s javnom upravom putem interneta. Osobno sam uvijek, od prvog dana, bio aktivan u komunikaciji s građanima i na društvenim mrežama, ali ovdje govorim o puno široj slici komunikacije cijele gradske uprave.

Sva iskustva dobivena prethodnih godina uklopili smo u naše rješenje koje će opatijsku politiku zauvijek promijeniti na bolje, i u vrlo kratkom roku postat ćemo predvodnici digitalnih usluga u Hrvatskoj.

Mi smo odlučili ići tim putem jer naši građani zaslužuju efikasnu gradsku upravu koja će njihove probleme rješavati brzo i učinkovito – rekao je na prvoj virtualnoj konferenciji za novinare Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije koji se kandidirao za novo osvajanje gradonačelničkog mandata. Uslijed epidemiološke situacije, obratio se javnosti putem interneta, te objasnio detalje planirane modernizacije sustava.

Nove uštede

– Svaki će građanin u svako vrijeme znati za koliko će se vremena riješiti njegov problem te koji ga službenik rješava. Sustav će se kompletno voditi preko e-Građani, a to otvara potpuno nove mogućnosti, poput npr. izravne demokracije, rekao je Dujmić, naglasivši i kako će se uz rad Gradske uprave u digitalnom sustavu stvoriti nove uštede.

– Opatija će postati lider među pametnim gradovima. Zbog građana smo ovdje i oni zaslužuju da na najbolji mogući način vide kako trošimo novac i u što ulažemo. Za potrebe ove transformacije našega grada pokrenut ćemo i posebnu aplikaciju e-Opatija – zaključio je Ivo Dujmić.

Izravna demokracija putem e-referenduma

Novi sustav donosi nove mogućnosti. Jedna od njih je i izravna demokracija, odnosno e-referendum. Više neće moći o nečemu “odlučivati” glasni pojedinci ili lažni profili na društvenim mrežama.

Ovdje će svaka punoljetna Opatijka i punoljetni Opatijac imati pravo glasa o bilo kojoj temi, odlučivati o projektima u mjesnim odborima, od najmanjeg do najvećeg, o svim projektima na području Grada Opatije.

Znači, vaš glas neće se uvažavati samo na izborima svake četiri godine, već ako treba i svaki tjedan – rekao je Dujmić.